Ajankohtaista

In English
;

Koettu terveys

Kartuta terveyspääomaasi

Reilu kolmannes suomalaisista kokee terveytensä enintään keskinkertaiseksi. Sairaudesta ja osittaisesta työkyvyn alenemisesta huolimatta työssä voidaan usein kuitenkin jatkaa.

Koettu terveys on yksinkertainen terveysmittari, joka kertoo yleisarvion omasta fyysisestä ja psyykkisestä terveydentilastasi. Oman terveydentilan arvio onkin hyvin yleinen erilaisissa terveystutkimuksissa käytetty kysymys.

Arvio omasta terveydentilastasi muodostuu omien kokemustesi pohjalta ja esimerkiksi ikätovereihin verrattuna.

Koettu hyvinvointi = koettu elämän laatu = koettu terveys

koettu-hyvinvointi

Jokainen meistä määrittää terveytensä omalla tavallaan, ja tämä määritelmä on lopulta se tärkein. Oma koettu terveys saattaa poiketa paljonkin lääkärin arviosta ja muiden ihmisten käsityksestä.

Voit tuntea itsesi terveeksi, vaikka sinulla olisi vaikeitakin vammoja tai sairauksia, joihin saat hoitoa. Omakohtaiseen arvioosi vaikuttavat voimakkaasti tavoitteesi ja se, millaisessa ympäristössä elät.

Säästätkö vai kulutatko terveyspääomaasi?

Terveys on elämän pääomaa, jota keräät ja menetät äidin kohdusta hamaan vanhuuteen. Ikääntymisen tutkijat sanovat, että pääoma on suurimmillaan noin 30-vuotiaana. Siihen asti se kasvaa, ja sen jälkeen sitä kuluu enemmän kuin kertyy.

Nykyhetken terveys perustuu kaikkeen siihen, mitä ennen tätä on tapahtunut, ja tämän päivän päätöksillä ja teoilla vaikutat tulevaan terveyteesi.

Mitä enemmän sinulla on terveyspääomaa, sen pitemmälle myös lykkääntyy se hetki, jolloin et enää ole itse elämäsi ohjaksissa vaan toisten ihmisten armoilla.

 Testaa oletko pitkäaikaisterve

  1. Viihdyt hyvin työssäsi. Kuulut siihen 90 % joukkoon, joka suosittelisi omaa työpaikkaa ystävilleenkin.
  2. Sinulla on muita vähemmän fyysisiä ja psyykkisiä vaivoja. Podet tartuntatauteja muita harvemmin.
  3. Työsi on sinulle haaste, jossa saat käyttää osaamistasi.
  4. Tunnet itsesi tarpeelliseksi.
  5. Suhtaudut optimistisesti tulevaisuuteen.
  6. Pidät yllä hyvää työilmapiiriä.
  7. Harrastat liikuntaa lähes päivittäin.
  8. Koet voimakasta yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.