Ajankohtaista

In English
;

Ruokailutottumukset ja ravinto

Säännöllisesti vaihtelevaa ja värikästä

Monipuoliset ja säännölliset ateriat varmistavat jaksamisesi ja toimintakykysi. Pidä energiankulutuksesi ja -saantisi tasapainossa. Silloin  painosikin pysyy vakiona.

Onko sinulla usein kiljuva nälkä? Kuivuuko kitalakesi? Jos vastasit kyllä, on hyvä tarkistaa, syötkö riittävän usein ja onko ateriarytmisi kunnossa. Tiesithän, että riittävän tiheä ateriarytmi ehkäisee kovaa nälkää, liian suuria annosmääriä ja ahmimista?

Onko lautasellasi päivän pääaterialla puolet kasviksia, neljäsosa proteiinia ja neljäsosa hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja? Sellainen koostumus auttaa sinua parhaiten jaksamaan työpäivän aikana.

Tarkastele myös syömäsi ruoan laatua. Käytätkö enimmäkseen pehmeitä kasvi- ja kalan rasvoja? Onko käyttämäsi viljatuotteet tehty täysjyväviljasta? Kun syöt välipaloja, ovatko ne hedelmiä ja marjoja tai muita terveellisiä vaihtoehtoja?

 Ruokailu kuntoontop-5-2

 1. Terveellinen ja painonhallintaa edistävä ateriarytmi muodostuu syömällä 3-4 tunnin
  välein riittävän pieniä annoksia.
 2. Pääaterioilla kannattaa noudattaa lautasmallia sekä suosia välipaloina terveellisiä vaihtoehtoja.
 3. Pyri syömään vähintään puolet päivän energiantarpeesta työpäivän kuluessa tai aikana, jolloin olet aktiivisimmillasi.
 4. Syö vähintään puoli kiloa kasviksia päivässä.
 5. Terveellisen lautasmallin mukaan lautasella on
  50 % kasviksia, marjoja tai hedelmiä
  25 % perunaa, pastaa, riisiä tai leipää (hiilihydraatteja) ja
  25 % lihaa, kalaa tai kanaa (proteiineja)

lautasmalli-1

Tehokkaampaa työkykyä ruuasta

Ravitsemuksen vaikutus työkykyyn ei välttämättä tule mieleen. Päivittäistä jaksamistasi ja työkykyäsi tukee kuitenkin se, että kroppasi saa kohtuudella kulutuksen mukaan energiaa, riittävästi proteiineja, kuituja ja nestettä sekä kivennäis- ja hivenaineita.