Ajankohtaista

In English
;

Fyysinen aktiivisuus

Päivittäinen liikunta on terveysteko

Kaikki fyysinen aktiivisuus on hyväksi terveydelle. Pidä huolta kunnostasi säännöllisellä kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelulla sekä vähentämällä päivittäistä istumista.

Kestävyysliikunta parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistösi kuntoa. Kestävyyskunnon ylläpitämiseksi tärkeintä on, että hengästyt säännöllisesti.

Pidä viikoittain yllä kestävyyskuntoasi reippaasti hyötyliikkuen 2 t 30 min tai rasittavasti hikoillen, vähintään 1 t 15 min. Ei ole väliä, onko harrastatko hyötyliikuntaa, kuten kävelyä tai koti- ja pihatöitä vai käytkö pelaamassa tai lenkillä. Tärkeintä on, että hengästyt kevyesti säännöllisesti.

Mitä rasittavampaa ja hengästyttävämpää liikuntaa harrastat, sitä paremmin ylläpidät ja parannat hengitys- ja verenkiertoelimistösi kuntoa. Liikunnalla on suora vaikutus päivittäiseen jaksamiseesi niin työssä kuin kotona.

 

Lisää aiheesta

Työikäisten terveysliikuntasuositukset, UKK-Instituutti Seuraa fyysistä aktiivisuuttasi helposti, Heiaheia
[/full_width]

Lihaskuntoliikunta ja liikehallinta vahvistaa tuki- ja liikuntaelimistöäsi

Kestävyysliikunnan lisäksi sinun tulisi vähintään 2 kertaa viikossa harjoittaa lihaskuntoa ja liikehallintaa. Se voi olla venyttelyä, kotijumppaa, kuntosali- tai lihaskuntoharjoittelua tai vaikka taukoliikuntaa työpaikalla.

Säännöllinen lihaskuntoharjoittelu, venyttely ja lihashuolto ylläpitävät ja parantavat tuki- ja liikuntaelimistösi kuntoa. Se ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelimistösi ongelmia, kuten niska-, selkä ja hartiavaivoja.

Jos työsi on tuki- ja liikuntaelimistöä rasittavaa, oman kehon huolto elvyttävällä ja palauttavalla liikunnalla ja venyttelyllä on tärkeää. Lihaskuntoliikunnan voit aloittaa helposti kotona jumpaten ja töissä venytellen.

Istuminen on vaaraksi terveydellesi  

Oletko tarkkaillut, kuinka paljon istut päivittäin tv:n tai tietokoneen äärellä – auton ratissa, kokouksissa, matkustaessa ja odotellessa jotain alkavaksi?

Liikunnan määrä ei poista pitkäkestoisen istumisen haittoja kun, istuminen ylittää kuusi tuntia.

Vähennä istumistatop-5-2

  1. Käytä portaita.
  2. Kävele tai seiso kun puhut puhelimessa. Pidä kokouksia seisten.
  3. Pidä mikrotaukoja työn lomassa seisten ja venytellen.
  4. Hyödynnä säädettäviä pöytiä ja tee mahdollisuuksien mukaan töitä myös seisten
  5. Katsele tv:tä kuntopyörällä, stepperillä tai istu jumppapallolla.