Ajankohtaista

;

Superruoka – suomalaisen sisun salaisuus

Kippari-Kalle rakentaa muskeleitaan pinaatilla. Asterix sai supervoimansa  taikajuomasta.
Sen kuuluisan suomalaisen sisun rakennusaineet löytyvät metsistä.

Kahdesta desilitrasta marjoja saat ison osan päivän C-vitamiinitarpeesta, kuitua sekä tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita. Marjat kannattaa nauttia mahdollisimman vähän käsiteltyinä. Siten ravinteet pysyvät parhaiten tallella.

Muista myös, että marjojen kuoriosat antavat eniten puhtia terveydelle. Jos teet marjoista vaikkapa mehua, hyödynnä kuoriosat esimerkiksi leivonnassa.

Maukas marjakeitto, 2 annosta

3 dl kypsiä marjoja (mustikoita, vadelmia)
3/4 dl kookosmaitoa
1 tl tuoretta inkivääriä

Soseuta marjat pehmeiksi tehosekoittimella, säästä muutamia koristeluun. Lisää nestettä tarvittaessa.

Tyrmäävän hyvä tyrnismoothie, 2 annosta

2 kypsää banaania
2 appelsiinia
3 dl rasvatonta vaniljajogurttia
2 dl tyrnimarjoja
1 dl leseitä

Kuori ja viipaloi banaanit ja appelsiinit. Soseuta hedelmät, jogurtti ja tyrnimarjat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää lopuksi leseet. Seoksen paksuutta voi säädellä käyttämällä appelsiinimehua appelsiinien tilalla.

Pähkinäinen mustikkakimara, 4 annosta

1 banaani
3 dl mustikoita
1 dl taatelirouhetta
4 rkl pähkinärouhetta
500 g raejuustoa
Juoksevaa hunajaa maun mukaan

Kuori ja viipaloi banaani. Mausta mustikat juoksevalla hunajalla. Laita neljään annosmaljaan kerroksittain banaaniviipaleita, marjoja, taatelirouhetta, pähkinärouhetta ja raejuustoa. Tarjoa kylmänä.

Violetinpunainen voimalisäke, 4 annosta

1 keskikokoinen punasipuli (n. 80 g)
1 punajuuri (n.100 g)
150 g punakaalia
1/2 -1 dl mustikoita
1/2 -1 dl puolukoita
1 rkl ruokaöljyä
1-2 tl hunajaa
(vettä)
1-2 rkl tuoretta silputtua tilliä (1 -2 tl kuivattua)

Kylmänä tarjottavan lisäkkeen valmistus:
Kuori ja huuhdo sipuli ja punajuuri. Huuhdo kaali ja murskaa marjat. Hienonna sipuli sekä raasta punajuuri ja kaali. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Lämpimänä tarjottavan lisäkkeen valmistus:
Esikäsittele ainekset kuten edellä. Kuullota hienonnettu sipuli sekä punajuuri- ja kaaliraasteet öljyssä n. 5 minuuttia. Lisää joukkoon 1-2 dl vettä sekä hunaja. Kypsennä seosta, kunnes kaali on pehmeää. Lisää marjamurska ja kuumenna seos. Mausta lopuksi tuoreella tillisilpulla. Voimalisäke sopii tarjottavaksi esim. uunipaistin kera. Sitä voi käyttää myös osana mm. jauhelihatacojen täytettä.

Reseptit: Luonnosta Lautaselle -hanke

Lähde: Arktiset aromit -sivusto